Ovako... Vidim da dosta ljudi ovdje postavlja (vecinom novopeceni DJi, producenti itd.) pitanja tipa, "Koji mi program treba da bi radio ovo?", "Koji mi program preporucujete da bih mogao...?", "Sto je najbolje za pocetnike?", "Preporucite mi...", itd, da ne nabrajam dalje.
E pa tome me doslo kraj! Dao sam si truda da sastavim popis programa koji bi svaki buduci DJ/producent trebao imati. Programe sam razvrstao u 3 kategorije.
Producing - Remixing - U ovu kategoriju spadaju programi koji najcesce sluze za remixiranje i vlastitu produkciju, dakle za raditi arnazmane, pjesme itd...
Mastering - Sound Editing - Kao sto i samo ime govori, programi s kojima se najcesce radi mastering, obrada i konverzija zvuka.
DJing - Live Performing - Pocetnici najcesce grijese sto odabiru programe iz ove kategorije za raditi rmx-eve. S ovim programima se vecinom rade live nastupi, tj. s njima se miksaju pjesme, rade setovi, itd. Takvi programi sluze kao zamjena za DJ hardver, koji se najcesce sastoji od miksete i Gramofona/Playera.
Naravno da ovdje nisam opisao sve moguce programe koji postoje, nego one koji su cesci i poznatiji. Mozda ce sad tu kolege DJi/producenti koji se duze bave glazbom poput mene, pitati zasto nisam naveo pojedini drugi program koji se ovjde ne nalazi, al uzimte u obzir da sam ja sve te dolje programe UPLOADAO, tj. omogucio za download, a posto su neki teski i po 2-3GB, a ja nemam kod kuce 50MB/s upload, te sam programe izostavio.
Imajte na umu da su opisi programa bazirani iskljucivo na MOM ISKUSTVU i radu s njima. Tako da ostali ne moraju imati-dijeliti isto misljenje o doticnima. Opisivao sam ih onako "ugrubo", slobodnim rijecima da bih se sto vise priblizio "novacima"...
Namjerno nisam opisivao u nekim slucajevima najnovije verzije pojedinih programa, jer one jos nisu crackirane i/ili ne rade kako spada.
Zamolio bih Admine-Modove da postave ovaj topic kao sticky (ako nije problem) da se olaksa pocetnicima, te da se bespotreno ne ponavljaju jedna te ista pitanja... Ovako ce im sve biti odmah opisano na jednom mjestu.
Unaprijed se ispricavam na bilo kakvim gramatickim pogreskama. Jer mi se nije dalo prepravljati... Ali valjda je citljivo. :omg:
Svi navedeni-opisani programi, su crackirane ili full verzije, tako da ih cim skinete mozete odmah koristiti.
Pa krenimo redom...
***Producing-Remixing***FL Studio 7.0 XXL Producer Edition
Neki ga i pamte po imenu Fruity Loops. Meni osobno jedan od najdrazih programa za produkciju. Program na kojem sam ucio zanat. Odlikuje ga jednostavno sucelje, i jednostavnost upotrebe. Podrzava sve audio formate i tehnologije koje jedan DAW program danasnjice treba imati. Ukoliko se zelite baviti svojom glazbom, a neznate s cim bi poceli, pokusajte s njim. Nece vas iznevjeriti. ;-)
Web Stranica:http://www.flstudio.com/
Gdje skinuti?:rapidshare.com rapidshare.comIL-FLS7-XXL_www.clubdjteam.net_Up_by_Chris.rarVelicina: 92MB
Ableton Live 6.0.10
Program koji redovno koristim uz gore spomenuti FL Studio. Krasi ga lijepo 2D sucelje. Jako fleksibilan, i lako se naviknuti na njega. Imajte na umu da zbog svog jakog zvucnog enginea neki ga koriste i za DJ-ing. Meni jedna od njegovih nezamjenjivih funkcija je sto automatski sinkronizira tempo bilo koje pjesme sa trenutnim tempom projekta na kojem radite. Npr, radite remix pjesme koja ima 115BPM-a, a vas zeljeni remix je 140BPM-a. Samo ubacite originalnu pjesmu i on je sam sinkronizira, nikakve daljne zezancije s postavkama (dobro tu i tamo potez-dva). Za remixeve dusu dao! Da mi je spojit njega i FL Studio u jedan program, to bi bilo boze sacuvaj. Al da se i ovako kombinirat.
Web Stranica:http://www.ableton.com/
Gdje skinuti?:rapidshare.com rapidshare.comABL-LVE-610_www.clubdjteam.net_Up_by_Chris.rarVelicina: 83MB
Synapse Orion Platinum 7.11
Njega mnogi smatraju bratskim programom FL-Studia. Prvenstveno zbog slicnog principa rada kao i kod FL Studia. Dakle oni koji se snalaze dobro u FL-u, nakon kojih 10-tak minuta igranja s Orion-om, vec ce se dobro udomaciti. Drugo, firma koja proizvodi Orion, i Image-Line firma koja proizvodi FL Studio, medjusobno suradjuju, tako da se ne zacudite ako nadjete u Orionu pola plugina koji su u FL-u.
Web Stranica:http://www.synapse-audio.com/orionplatinum.php
Gdje skinuti?:rapidshare.com rapidshare.comSYN-ORI-711_www.clubdjteam.net_Up_by_Chris.rarVelicina: 79MB
MAGIX Samplitude SE 9.1
Jedan od recimo tako, malo jacih DAW programa. Jako je komplekasan, ali zato i jako funkcionalan. Ima pregrst opcija i dodataka. Nebih preporucio pocetnicima da se odmah prime njega. Jer bi se sigurno osjecali kao Alisa u Zemlji Cudesa. Pitali bi se Gdje? Sta? Kako? Preporucujem ga onima koji imaju vec dosta znanja iza sebe, i zele da nauce nesto novo. Imajte na umu da je ovo SE verzija, tj. malo slabija verzija od obicne, jer obicna nije jos crackirana (kosta oko 1000eura). Ali i ova SE ce posluziti svrsi.
Web Stranica:http://www.samplitude.com/eng/seq/
Gdje skinuti?:rapidshare.com rapidshare.comMGX-SAM-91_www.clubdjteam.net_Up_by_Chris.rarVelicina: 53MB