To je to


 
Početna stranicaPortailFAQPretraľnikČlanstvoRegistracijaLogin

Share | 
 

 Dusan Vesic - Kao da je bilo nekad EKV

Go down 
Autor/icaPoruka
hubabuba
GostPostajNaslov: Dusan Vesic - Kao da je bilo nekad EKV   16/10/2008, 09:54

Dusan Vesic - Kao da je bilo nekad EKVRTS je toga dana na Drugom programu u 19.30 emitovao prvi deo dokumentarnog filma "Kao da je bilo nekad" autora Dušana Vesica.

Kroz svedocenja Milanovih prijatelja i kolega muzicara, komentare kriticara i istoricara umetnosti, videcemo zanimljivu i potresnu pricu o Beogradu osamdesetih godina, pricu o umetnosti i životu jedne prerano sazrele generacije.

Cucemo mnogo dobre muzike koja je obeležila odrastanje i odredila muzicki ukus nekoliko generacija bivše Jugoslavije, a koja je i danas ostala nezaobilazna lektira svih koji razmišljaju i žive urbano i slobodno.

Cetiri polucasovna dela filma "Kao da je bilo nekad" prikazivace se na Drugom programu RTS - a svake nedelje u istom terminu.

Milan Mladenovic je simbol jugoslovenske rok generacije osamdesetih. Roden je u Zagrebu, odrastao u Sarajevu, a najveci deo njegovog života i karijera vezani su za Beograd.

Bio je jedan od rodonacelnika beogradskog Novog talasa. Pevac, gitarista, kompozitor i tekstopisac rok - grupa "Limunovo drvo", "Šarlo akrobata", "Katarina Druga", i frontmen "Ekatarine Velike", jedne od najuticajnijih beogradskih rok - grupa poslednjih decenija dvadesetog veka, Milan je ostao zapamcen i po svojim cvrstim moralnim standardima koji su i dalje uzor mnogima koji se na ovim prostorima bave javnim poslom.

Milan Mladenovic umro je 5. novembra 1994. godine u Beogradu od raka, u 36. godini.

Naziv datoteke: (1/1) Kao da je bilo nekad EKV.avi
Velièina datoteke: 746,15 MB
Trajanje datoteke: 1 h 55 min 20,77 s
Kvaliteta videa: 32975 efek.bita po frame-u 3x4
Video Tok: XviD MPEG-4 codec 'XVID' , 640x480, 12 bit, 165891 frm, 23,9700 frm/s, 788,433 kbit/s
Audio Tok: MPEG-1 Layer 3 (MP3) , 44100 Hz, 104,920 kbit/s, Stereo

Kodek: XviD MPEG-4 codec 'XVID'
Kilobit-a po sekundi: 788,433
Frame-ova po sekundi: 23,9700
Velièina frame-a: 640x480 piksela
Odnos aspekta: 1,33
Frame proporcija: 3x4
Efektivnih bita po pikselu: 0,107
Efektivnih bita po frame-u 3x4: 32975
Video kompresija: 99,108%
Snaga video kompresije: 112,1:1


EKATARINA VELIKA


Milan Mladenovic rodjen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. Kako mu je otac bio vojno lice, šest godina kasnije se sele u Sarajevo, a 1970. porodica prelazi u Beograd. Prva ozbiljnija grupa u kojoj je radio bila je Limunovo drvo. Sastav je delovao krajem sedamdesetih godina. Uz Milana su svirali gitaristi Dragomir Mihailovic Gagi i Milan Stefanovic, a komponovali su muziku pod uticajem hipi pokreta. Grupa je cesto menjala clanove a poslednja postava u kojoj su bili Milan, Gagi, basista Dušan Kojic Koja i bubnjar Ivica Vdovic, posle koncerta sa Pankrtima u SKC-u aprila 1980. godine nastavlja uz novo ime, Šarlo Akrobata. U toj kombinaciji nije bio Gagi koji je jedno vreme svirao sa Dr Spirom. Po raspadu Šarla, Milan februara 1982. godine sa bivšim clanovima Spirine pratece grupe formira sastav Katarina II.

Prvu postavu cinili su: Milan Mladenovic, gitara, vokal, Dragomir Mihailovic Gagi, gitara, bubnjar Dušan Dejanovic (ex Rock express, Limunovo drvo) i basista Zoran Radomirovic Švaba (ex Limunovo drvo, Doktor Spira i ljudska bica). Grupa je naziv odabrala po Gagijevoj neuzvracenoj ljubavi, devojci Katarini. Posle nastupa u sali bioskopa Topciderska zvezda krajem 1982. godine, grupi se priljucuje Margita Stefanovic koja je imala obrazovanje klasicnog pijaniste, a tada je debitovala na rock sceni. Švaba prelazi u Du Du A, Dušan Dejanovic u Disciplinu kicme, pa jedno vreme bubnjeve u grupi svira Branko Kuštrin Mango (ex Grupa I i Dr Spira). Novu ritam sekciju Katarine II cine bubnjar Ivan Vdovic VD (ex Šarlo akrobata) i basista Bojan Pecar (ex BG 5, Via Talas). Sa grupom Via Talas, u kojoj je pevala Mira Mijatovic, Bojan je snimio LP "Perfektan dan za banana ribe" (Sarajevo Disk 1983.), ali su brzo prestali sa radom. U prolece 1983. godine, Katarina II nastupa na Bijenalu u Zagrebu i dobija vrlo povoljne kritike.

Prvi LP snimaju u studiju Enca Lesica, ali se rad oteže u nedogled. Na snimanju je gostovao glumac Bule Goncic koji je svirao frule.

Taj materijal propada i na poziv Srdana Marjanovica 1984. godine za RTV Ljubljanu ponovo snimaju iste pesme u produkciji Ðorda Petrovica, a gosti su bili Mario Celik na kongama i saksofonista Jurij Novoselic iz sastava Film. Vecinu tekstova na debi ploci radio je Milan Mladenovic, tekstove za pesme "Vrt" i "Platforme" potpisao je Gagi, a muzika je zajednicka. U temama "Aut", "Jesen", "Radostan dan", "Treba da se cisti", "Ja znam", Katarina II je povezala Milanov deskriptivni senzibilitet sa energicnim zvukom novog talasa. U tom periodu, Gagi dolazi u sukob sa zakonom i po povratku iz zatvora saznaje da više nije clan grupe, pa im uskracuje pravo da se dalje služe imenom Katarina II. Gagi zatim saraduje sa Vladom Divljanom i odlazi u Ameriku gde i danas živi. Grupa bira novo ime Ekatarina Velika, a dolazi i novi bubnjar Ivan Fece Firci (ex Luna, Jakarta). VD je tada prešao u grupu Du Du A, a kasnije je radio sa Disciplinom kicme i grupom Heroji.

Redovnim nastupima u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, Ekatarina Velika stice sve više pristalica, a pocetkom 1985. godine za zagrebackom studiju SIM u produkciji Vladimira Smoleca i clanova grupe snimaju LP "Ekatarina Velika". Na ploci su gostovali Massimo Savic i Tomo In der Muhlen, inace gitarista sastava Karlowy Vary sa kojom je i Margita saradivala. Ta ploca grupi donosi prve prave koncertne hitove "Modro i zeleno", "Tatoo", "Oci boje meda", "To sam ja". Artisticke ambicije iskazali su i na omotu za koji je bio zadužen Dušan Gerzic Gera. U skladu sa pesmom "Tatoo" clanovi grupe su iscrtani po telu u maniru indijanskih obrednih tetovaža. Grupa prvi put nastupa u inostranstvu 22. marta 1985. godine u Torinu na "Danima kulture" i ostavlja pozitivan utisak na publiku. Odlicno prolaze i na zagrebackom nastupu u okviru akcije "Bolje vas našli". Tokom 1985. godine Milan sa Mitrom Suboticem cesto snima u Novom Sadu. Deo tog materijala izlazi na ploci "Disillusioned" koju Subotic objavljuje pod pseudonimom Rex Ilusivii.

Krajem 1985. godine Firci odlazi u vojsku, pa u Laboratoriju zvuka, a novi bubnjar je Ivan Rankovic (ex Tvrdo srce i velike uši). Sa njim, u produkciji Milana, Margite i Dragana Zazinovica snimaju LP "S vetrom uz lice" na kome se obilato služe tada novim instrumentom za semplovanje nazvanim Emulator II. Uz nove pesme "Ti si sav moj bol", "Novac u rukama", "Stvaran svet oko mene", "Kao da je bilo nekad" stižu i prve primedbe kritike kako previše podsecaju na grupu Simple Minds.

Upravo ovom plocom probijaju se do šireg kruga publike, što je zabeleženo na koncertnoj ploci "EKV 1986 live", snimljenoj na jednom od pet rasprodatih nastupa u zagrebackom Kulušicu 2. novembra 1986. godine. Te jeseni dobijaju nagradu Sedam sekretara SKOJ-a za dostignuca na drugoj i trecoj ploci. Živi LP promovišu tokom šest rasprodatih veceri u Domu omladine pocetkom 1987. godine. Tih dana Ivan Rankovic odlucuje da kao gitarista sa starim prijateljima iz grupe Tvrdo srce i velike uši, osnuje sastav Ulica od meseca, tako da novi bubnjar EKV postaje glumac Srdan Žika Todorovic (ex Radnicka kontrola, Bezobrazno zeleno, Disciplina kicme). U novoj postavi, grupa 9. aprila svira na Festivalu novog rocka u pariškom klubu La Locomotive.


Leta 1987. godine u produkciji australijskog muzicara Teodora Janija (Theodore Yanni) koji je radio kao snimatelj u studijima Australije, Amerike i Engleske završavaju LP "Ljubav". Sa nje se izdvajaju pesme "Zemlja", "Pored mene", "Ljudi iz gradova". U visoko stilizovan omot koji su uradili Margita i Vuk Velickovic, upakovana je ispolirana muzika koja je u sebi nosila prve naznake Milanovih depresivnih tekstova, što je najociglednije u pesmi "Tonemo". Tom plocom grupa stiže status koncertne atrakcije, tako da dva puta uzastopno pune beogradsku halu Pionir. Pocetkom 1988. godine grupa je n turneji, a na koncertima im se pridružuju pevacica Tanja Jovicevic (Oktobar 1864) i gitarista Zvonko Ðukic, ciji sastav Van Gogh u to vreme pauzira. Sa njima tada ponovo svira i Firci, sve do maja 1988. godine kada je otputovao u Ameriku gde i danas živi.

Januara 1989. godine završavaju plocu "Samo par godina za nas" na kojoj u gostovali Mitar Subotic (klavijature), Tanja Jovicevic (prateci vokal) i Teodor Jani (gitara). Ploca preslikava koncept prethodne, tako da nailazi na podeljene kritike, a sa nje se pored naslovne izdvajaju pesme "Iznad grada" i "Krug". Uprkos kritikama, grupa je na vrhuncu karijere, sviraju na EBU-UER rock festivalu u Novom Sadu, odlaze na festival MIDEM 90. u Kan i maja 1990. godine ucestvuju na prvom Evropskom bijenalu rock muzike u Tuluzu. Pocetkom 1990. godine Žika Todorovic se sve više posvecuje glumi, a u EKV dolazi bubnjar Marko Milivojevic (ex Morbidi i mnoci, U škripcu). Bojan Pecar odlucuje da napusti muziku, seli se u London, a na koncertima bas svira Miško Plavi (ex Via Talas, D'Boys i Piloti).

LP "Dum dum" snimaju u prolece 1991. godine, a kao basisti gostuju Dušan Petrovic i Bata Bozanic, pratece vokale je pevala Tanja Jovicevic, a na svojim spravama je delovao Mitar Subotic. Sumorno vreme uticalo je i na pesme pa su "Zabranjujem", "Idemo", "Dum dum", "Bledo" direktan proizvod teške stvarnosti.

Pocetkom 1992. godine Milan sa clanovima grupa Partibrejkers i Elektricni orgazam formira antiratni sastav Rimtutituki i snimaju pesmu "Slušaj 'vamo". Singl je objavio Radio B 92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio beogradskim ulicama. Tokom 1992. godine EKV nastupa sa basistom Dragišom Uskokovicem Cimom.

Maja 1993. godine objavljuju plocu "Neko nas posmatra" na kojoj se Milan predstavlja otvorenijim, komunikativnijim temama "Ponos", "Jadransko more", "Just let me play some modern r'n'r music", "Zajedno", a prvi put su obradili tudu pesmu "Istina mašina" grupe Time i Dade Topica. Milan je plocu sam producirao, a na snimanju su ucestvovali Žika Todorovic, Tanja Jovicevic i deciji hor. EKV, Partibrejkers i Elektricni orgazam septembra 1993. godine sviraju u Pragu i Berlinu sa zagrebackim sastavom Vještice u okviru akcije "Ko to tamo pjeva". U tom periodu Milan i Margita povremeno nastupaju po klubovima, svirajuci neobavezan unplugged sešn na kojima su im se prikljucivali Nebojša Antonijevic i jazz muzicari.

Pocetkom 1994. godine Milan na poziv starog saradnika Mitra Subotica odlazi u Brazil. Pristupaju realizaciji muzike koju su još 1985. godine zapoceli sa Goranom Vejvodom i održali su nekoliko koncerata pod nazivom "Dah andela". U saradnji sa tamošnjim muzicarima: Zo Paraiba (Joao Parahyba), udaraljke, Fabio Golfeti (Fabio Golfetti), gitara, Tacan Baros (Racia na Barros), te Marize i Madalene, koji su pevali pratece vokale, snimaju CD "Angel's Breath". Subotic je bio zadužen za produkciju i klavijature, a Milan je svirao gitaru, trubu i pevao. Pesme bazirane na latino ritmu i etno zvucima potpisali su Mitar, Milan, Fabi i Zo. Taj materijal Milan je okarakterisao kao "psihodelicni samba rock sa balkanskim uticajima". Zatim je u Parizu režirao spot za pesmu "Crv". Pre no što se ploca pojavila, Milan je umro od raka unutrašnjih organa, 5. novembra 1994. u Beogradu.


Margita Stefanovic je nastavila da se bavi muzikom. Jedno vreme je sa sastavom Kurajberi svirala obrade domacih pesama i prepeve stranih hitova, a zatim je sa Vladimirom Stojicem, pod imenom EQV objavila CD "Ti si sav moj bol" (Coop Arts Crafts United 1995.). Na CD-u se našla trens i ambijentalna muzika, inicirana pesmom "Ti si sav moj bol" iz repertoara EKV. CD je objavila firma iz Austrije, a oktobra 1995. godine EQV su ucestvovali na Taktik festivalu u Becu. Margita je povremeno nastupala sa sastavima Glisers, Direktori i Zion bandom, svirala je na unplugged koncertima Elektricnog orgazma i cesto je gost na snimanju ploca beogradskih sastava. Tokom karijere clanovi grupe EKV radili su i na filmu. Godine 1985. u filmu "Tajvanska kanasta" reditelja Gorana Markovica glumili su i izveli pesmu "Tatoo". Sledece godine Milan se pojavljuje u filmu "Crna Marija" reditelja Darka Bajica, za koji je napravio temu "Bus station". Krajem osamdesetih Milan piše dve pesme za pozorišnu predstavu još rade Vlatko Stefanovski, Zoran Eric, Ðorde Petrovic i drugi. Milan je producirao ploce sastava Fit i Gustaph y njegovi dobri duhovi. Margita je radila muziku za pozorišne predstave "Klasni neprijatelj" i "Tri sestre" i za TV dramu "Plavi, plavi".

O grupi su objavljene knjige "EKV" (Kamenko 1990.) u kojoj su fotografije Kamenka Pajica, a intervju sa Milanom je radio Zoran Trbovic. Knjiga "Decak iz vode" (L.O.M. 1997.) sadrži tekstove pesama i fotografije, a u pripremi je biografija "Mesto u mecavi" (Matica Srpska), autora Aleksandra Žikica.

Pocetkom 1997. godine objavljen je koncertni CD "Live 88" na kome su snimci nastupa Ekatarine Velike u zagrebackom klubu Kulušic i Novom Sadu održani tokom 1988. godine. Zagrebacki nastup najavljuje novinar Dražen Vrdoljak, a u jednoj pesmi gitaru sa njima svira producent Teodor Jani. Trake sa tim snimcima je sacuvao Firci, poneo ih sa sobom u Njujork i inicirao objavljivanje ove ploce.

Petar Janjatovicja sam oduvek spavao s tvojim imenom na usnama
ti si oduvek spavala s mojim imenom na usnama
i kuda krenem, tvoja ruka u mojoj ruci
i kada z"elim nes"to da kaz"em, ja kaz"em mi

ljubav, ljubav
ljubav

i svi moji drugovi su odavno i tvoji drugovi
dvojinu su stari Sloveni imali u rec"niku
i kada z"elim da kaz"em ja, ja kaz"em mi
i kada mislim o sebi, ustvari mislim o nama

ljubav, ljubav
ljubav

kako vreme nam prolazi, da, vreme nam prolazi
i dani i noc'i su slonovi na indijskom crtez"u
i boli i boli i boli i boli, boli nas ljubav
i boli i boli nas ljubav, boli nas ljubav

ljubav, ljubav
ljubav

polako dosada mrsi nam kosu i prlja nam ruke
polako dosda gladi nam bore od noc'nog smeha
nas"a imena ... navika
boli nas ljubav, ljubav, ljubav

ljubav, ljubav
ljubavVoda pada na tvoje ochi boje meda
Ja sam dechak iz vode
Imam trag pod levom mishkom
Na tvoje usne boje mesa
Pusticcu kap svoje vode
Pusticcu glas iz grla
Aj, aj, aj, aj, aj, aj
Aj, aj, aj, aj, aj, aj
Tvoje usne na meni
Tvoje ruke na meni
I guram nozh medju zube
I menjam oblik kao vidra
Nosim sablju oko bedra
Skupljam znoj sa chela
Na tvoje usne boje mesa
Pusticcu kap svoje vode, vode
Aj, aj, aj, aj, aj, aj
Aj, aj, aj, aj, aj, aj

Voda pada
U tvoje ochi boje meda
Ja sam dechak iz vode
Imam trag pod levom mishkom
Na tvoje usne boje mesa
Pusticcu glas iz grla
Aj, aj, aj, aj, aj, aj
Aj, aj, aj, aj, aj, aj
Aj, aj, aj, aj, aj, aj
Aj, aj, aj, aj, aj, aj

Fajlovi(4 epizode) su skinuti sa oficijalnog sajta RTS... spojeni i konvertovani u avi -xvid .... kvalitet nije losh moze da se gleda i slusa Wink

Kod:
http://rapidshare.com/files/154570774/Kao_da_je_bilo_nekad_EKV.part1.rar
http://rapidshare.com/files/154571023/Kao_da_je_bilo_nekad_EKV.part2.rar
http://rapidshare.com/files/154572468/Kao_da_je_bilo_nekad_EKV.part3.rar
http://rapidshare.com/files/154572695/Kao_da_je_bilo_nekad_EKV.part4.rar
http://rapidshare.com/files/154571729/Kao_da_je_bilo_nekad_EKV.part5.rar
[Vrh] Go down
Lukica
Admin
Admin
avatar

Broj postova : 983
Age : 27
Location : ***LOST***
Registration date : 30.07.2007

PostajNaslov: Re: Dusan Vesic - Kao da je bilo nekad EKV   17/10/2008, 15:55

hvala na linkovima!!
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://tojeto.highforum.net
Krle014
GostPostajNaslov: Re: Dusan Vesic - Kao da je bilo nekad EKV   4/11/2009, 13:41

Video: DIVX
720 x 480
1500 kbps
Audio: MP3
128 kbps
Size: 1.40 GBKod:
http://rapidshare.com/files/301660225/Kao_Da_Je_Bilo_Nekad.part1.rar
http://rapidshare.com/files/301719893/Kao_Da_Je_Bilo_Nekad.part2.rar
http://rapidshare.com/files/301795467/Kao_Da_Je_Bilo_Nekad.part3.rar
http://rapidshare.com/files/301889242/Kao_Da_Je_Bilo_Nekad.part4.rar
http://rapidshare.com/files/302121866/Kao_Da_Je_Bilo_Nekad.part5.rar
http://rapidshare.com/files/302182040/Kao_Da_Je_Bilo_Nekad.part6.rar
http://rapidshare.com/files/302236782/Kao_Da_Je_Bilo_Nekad.part7.rar
[Vrh] Go down
Krle
GostPostajNaslov: Re: Dusan Vesic - Kao da je bilo nekad EKV   5/11/2009, 01:06

Video: DIVX
720 x 480
1500 kbps
Audio: MP3
128 kbps
Size: 1.40 GB


Kod:
http://rapidshare.com/files/301660225/Kao_Da_Je_Bilo_Nekad.part1.rar
http://rapidshare.com/files/301719893/Kao_Da_Je_Bilo_Nekad.part2.rar
http://rapidshare.com/files/301795467/Kao_Da_Je_Bilo_Nekad.part3.rar
http://rapidshare.com/files/301889242/Kao_Da_Je_Bilo_Nekad.part4.rar
http://rapidshare.com/files/302121866/Kao_Da_Je_Bilo_Nekad.part5.rar
http://rapidshare.com/files/302182040/Kao_Da_Je_Bilo_Nekad.part6.rar
http://rapidshare.com/files/302236782/Kao_Da_Je_Bilo_Nekad.part7.rar
[Vrh] Go down
Djomica
GostPostajNaslov: Re: Dusan Vesic - Kao da je bilo nekad EKV   9/11/2009, 13:01

@ Krle

Je li ti problem da ponovo postaviš fajl ''...part2'' pošto bih rado da pogledam ovaj dokumentarac, ali je problem što link koji je postavljen ne dozvoljava download fajla, i bez kojeg ne mogu da pogledam ništa iako sam sve ostale skinuo? HVALA! Smile
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Dusan Vesic - Kao da je bilo nekad EKV   

[Vrh] Go down
 
Dusan Vesic - Kao da je bilo nekad EKV
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
To je to :: DOWNLOAD ZONA :: Filmovi :: Ex-Yu filmovi-
Forum(o)Bir: